Optimaal gebruik maken van de Werkkostenregeling (WKR)

Bron: Tarik El-GhaniWilt u meer weten over Tarik?

Klik dan op zijn visitekaart!


Personeelsfeest op locatie

Ook dit jaar heeft AAme Adviseurs het Suikerfeest georganiseerd voor alle collega’s. In plaats van koffietijd, zijn we met alle collega’s samengekomen om het Suikerfeest te vieren. Tegen het einde van de Ramadan zijn wij begonnen met het plannen, aankleden en voorbereiden van het Suikerfeest. Op 20 juni 2019 was het zover, even informeel met iedereen samenkomen en zo uit de dagelijkse werkzaamheden te stappen. Uiteraard was het weer goed geregeld, met zoete, zoute en hartige snacks samen met lekkere drankjes om al het lekkers weg te kunnen spoelen. Via deze blog wil ik natuurlijk gebruik maken om al mijn collega’s te bedanken voor het organiseren en de gezelligheid.


AAme, it's the personal touch.


Maar… hoe zit dat nou met de Belastingen?

Een personeelsfeest is leuk voor alle collega’s maar hoe zit dat nou met al die lastige belastingwetgevingen? Moet AAme dit belasten bij de alle collega’s of kan dit ook anders geregeld worden? Lees gerust verder voor het antwoord.


Personeelsfeesten kunnen op verschillende manieren belast worden. Vanwege het feit dat dit een personeelsfeestje op locatie is, zullen wij gebruik maken van de Werkkostenregeling (WKR). In het handboek loonheffingen is dit volledig uitgewerkt, maar AAme Salarisadviseurs is hierin gespecialiseerd en kan u daarom simpel adviseren.De Werkkostenregeling (WKR)
Maaltijden tijdens personeelsfeesten op locatie worden beschouwd als loon in natura en worden dus belast bij de werknemer. Hiervoor rekent u een normbedrag tot het loon. Het normbedrag is € 3,55 per maaltijd per medewerker. Ik kan mij voorstellen dat personeelsfeesten zo minder leuk zijn. Gelukkig is hier een oplossing voor… Het is mogelijk om dit loon aan te wijzen als eindheffingsloon in de WKR. 

Tip: Het begrip ‘werkplek’ is in deze zin vrij breed. Ook andere kantoren en locaties kunnen aangemerkt worden als werkplek.
Binnen de WKR zijn er meerdere mogelijkheden maar wij behandelen er maar 2, namelijk:

  • Kosten binnen de vrije ruimte: Binnen de WKR mag u maximaal 1,2% belastingvrij van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor uw werknemers. Dit wordt de 'vrije ruimte' genoemd. In de vrije ruimte kan je onder andere personeelsfeestjes, -borrels, -reisjes en geschenken zoals het kerstpakket opnemen.
  • Kosten buiten de vrije ruimte: komt u boven de vrije ruimte uit, dan moet u als werkgever over dat deel belasting betalen in de vorm van een eindheffing van 80%. En u mag deze eindheffing niet op uw werknemers verhalen.

Tip: Over het bedrag dat aan de eindheffing van 80% is onderworpen, hoeft u geen premies volks- en werknemersverzekeringen te betalen en evenmin een werkgeversheffing Zvw of een inkomensafhankelijke bijdrage Zvw.

Gemotiveerd personeel is waar het om draait.


Leuk, maar kan ik ook gebruik maken van de WKR?
Elke werkgever heeft te maken met de Werkkostenregeling en kan gebruik maken van bovenstaande. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat werkgevers niet weten hoe om te gaan met de Werkkostenregeling en daarom een groot deel van hun Werkkostenregeling onbenut laten. Dit is natuurlijk hartstikke zonde omdat je via de Werkkostenregeling verstrekkingen en vergoedingen kan aanwijzen als eindheffingsloon en je er daarom geen belasting over afdraagt, mits dit maximaal 1,2% van het fiscale loonsom in. 


Tot slot
Vanaf 2020 zal het volgende gewijzigd worden in de Werkkostenregeling:


Percentage

Bedrag van

Bedrag tot

 1.

 1,7%

 € 0

 € 400.000

 2.

 1,2%

 € 400.000

 €  x


Wees niet als de meeste werkgevers door de werkkostenregeling onbenut te laten maar haal hier het maximale uit. Even brainstormen over de mogelijkheden? Daar sta ik natuurlijk altijd voor open!