Omzetbelasting en e-commerce binnen de Europese Unie. Snapt u het nog?

Bron: Tarik El-Ghani

Wilt u meer weten over Joep?
Klik dan op zijn visitekaart!


Snapt u het nog?

De omzetbelasting lijkt simpel maar ‘schijn bedriegt’. Verkoopt u via uw eigen webwinkel goederen aan consumenten binnen de Europese Unie en verzend u deze goederen of laat u deze goederen verzenden, dan moet u goed opzetten dat u geen regels m.b.t. de omzetbelasting overtreedt. De regels m.b.t. de omzetbelasting kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn zeker bij grensoverschrijdende transacties.


Met goed financieel advies ga je als een trein!


Webwinkel in de Europese Unie

Stel u heeft een eigen webwinkel in goederen: www.[bedrijfsnaam].nl. De zaken gaan goed dus de verkopen ‘lopen als een trein’. De goederen worden dagelijks verzonden naar vele consumenten binnen de Europese Unie. Dagelijks krijgt u vele orders binnen. U pakt de goederen in, plakt de adresstikker en de postzegels op het pakketje en de order is gereed voor verzending. Geen ‘vuiltje aan de lucht’. Of toch wel? Hoe zit het nu met de omzetbelasting?


Als de goederen worden verzonden naar consumenten in België. Bent u dan Belgische omzetbelasting verschuldigd? Of Nederlandse omzetbelasting? En als de goederen naar consumenten in Frankrijk worden verzonden via België. Bent u dan Nederlandse omzetbelasting verschuldigd? Belgische of toch Franse omzetbelasting? Genoeg interessante fiscale vragen waar wij u graag verder mee willen helpen.


Drempelbedragen voor afstandsverkopen
In bovenstaand voorbeeld bent u als ondernemer gebonden aan de regelgeving omtrent afstandsverkopen. Incidenteel als webwinkel goederen verkopen aan consumenten binnen de Europese Unie levert meestal geen problemen op. U kunt dan meestal gewoon het Nederlandse tarief voor de omzetbelasting berekenen. Maar als de omzet in een bepaalde lidstaat in een jaar hoger is dan vooraf vastgestelde drempelbedragen. Dan moet u het lokale tarief voor de omzetbelasting gaan berekenen. De drempelbedragen variëren tussen de € 35.000 en € 100.000. De meeste lidstaten hebben het drempelbedrag vastgesteld op € 35.000. Verkoopt u bijvoorbeeld voor € 35.000 of meer aan goederen aan consumenten in België en verzend u (of laat u deze goederen verzenden) naar de Belgische consument dan bent u vanaf het moment dat u het drempelbedrag overschrijd in België belastingplichtig voor de omzetbelasting. U dient zich dan te melden bij de Belgische overheid (Federale overheidsdienst Financiën) om een Belgisch omzetbelastingnummer aan te vragen. Vervolgens dient u zich te verdiepen in de lokale wetgeving zodat u compliance bent met de Belgische wetgeving op het gebied van de omzetbelasting. U dient zich dan tevens te houden aan de lokale termijnen die gelden voor het indienen en afdragen van de omzetbelasting. Ook dient u op grond van de Belgische wetgeving jaarlijks een klantenlisting in te dienen. Kortom, genoeg uitdaging voor u als ondernemer, ‘een gewaarschuwd ondernemer telt voor twee’ zeggen wij altijd bij AAme.


Waag de sprong over de Nederlandse grens!


Goederen die elders zijn opgeslagen binnen de Europese Unie
Het kan echter nog leuker. U kunt er uit kostenoverwegingen voor kiezen om uw leverancier die is gevestigd in de Europese Unie te vragen de goederen rechtstreeks naar uw eindafnemer te sturen. Het voordeel: u hoeft zelf geen voorraad aan te houden en voorkomt dat de goederen eerst naar u moeten worden verzonden waarna u de goederen weer dient door te sturen naar de consument. Laten we in dit voorbeeld aannemen dat uw leverancier is gevestigd in Oostenrijk. De goederen worden dus rechtstreeks verzonden vanuit Oostenrijk naar de verschillende consumenten binnen de Europese Unie. Deze constructie heeft echter voor de omzetbelasting tot gevolg dat u zich dient te melden bij de Oostenrijkse overheid (Bundesministerium Finanzen Österreich) voor het aanvragen van een Oostenrijks omzetbelastingnummer. U dient dan zolang u bovengenoemde drempelbedragen niet overschrijd in Oostenrijk omzetbelasting af te dragen over uw omzet en in uw ‘steenkolenduits’ ook nog eens het formulier voor het afdragen van de ‘umsatzsteuer’ in te vullen. Ik geef het u maar weer te doen als ondernemer.


Wat biedt AAme u?
Als betrokken adviseur houden wij graag overzicht over de drempelbedragen van uw afstandsverkopen. Binnen ons kantoor hebben wij ervaring met de regelgeving in diverse landen binnen de Europese Unie. Tevens hebben wij binnen ons netwerk diverse connecties met lokale belastingadviseurs in de verschillende lidstaten van de Europese Unie. Op die manier bent u compliance met de regelgeving binnen de Europese Unie. Dan kunt u zich richten op het vak waar u goed in bent en dragen wij zorg voor de omzetbelasting.