Hittestress! Wanneer is het te warm om te werken?

Bron: Tarik El-Ghani


Wilt u meer weten over Desiré?

Klik dan op haart visitekaart!


Tropische weer tijdens werktijd 

Tijdens tropische periodes moet u als goede werkgever oog hebben voor de veiligheid van en het welzijn van de werknemers. Er is geen wettelijke regeling voor stillegging van het werk bij een bepaalde temperatuur, maar met gezond verstand kunnen gezondheidsproblemen door de temperatuur wel worden ingeschat. Van hitte kan een werknemer hittestress krijgen of zelfs onwel worden. Hittestress kan leiden tot een mindere productiviteit. 


AAme houdt het hoofd koel!


Voor werk in kantoren en kleine werklokalen bestaan er algemene regels om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is voor de werkzaamheden die worden verricht. Deze regels liggen niet vast in de wet en zijn dus geen officiële grenswaarden. U kunt deze regels vinden op de website van het Arboportaal van het ministerie van SZW.


Tevens kan de hittestress calculator van de FNV u uitkomst bieden om te bepalen of het te warm is om te werken. Welke maatregelen kunt u als goede werkgever nemen: 

  • Zorg voor goede voorlichting zodat werknemers weten wat de regels en risico’s zijn; 
  • Werknemers adviseren voldoende te blijven drinken of af en toe een ijsje te nemen;  
  • Zo nodig extra pauzes te nemen (liefst in een koele ruimte of schaduw);
  • Verlagen werktempo en/of werkintensiviteit;
  • Tijdelijk minder strikt omgaan met kledingvoorschriften dan wel andere passende kledingvoorschriften op te stellen;
  • Verkoelen met behulp van ventilatoren, zonwering en een goede airco. Ook het uitschakelen van apparatuur en het verduisteren van ramen waar zonlicht op valt kan helpen;
  • Een tropenrooster instellen, waarbij werknemers eerder mogen beginnen en stoppen;
  • Buitenwerkers UV-beschermende kleding verstrekken, en uiteraard zonnebrandcrème.

Vanaf vandaag is ons juridisch portaal online. Neem gerust een kijkje op ons portaal en laat ons weten wat wij voor u kunnen betekenen.